Lastik Takma Açısından en Geniş Bilgiler
Lastik Takma Açısından en Geniş Bilgiler
Bir uzman olmadığınız sürece, lastikler arasındaki farklılıkları anlamak kafa karıştırıcı olabilir. Söz konusu lastik takmaolduğunda, lastik ebadı, lastik yük endeksi ve lastik hız endeksi gibi bazı şeyleri merak edebilirsiniz. Doğru lastikleri bulduğunuzda, bunları kendi başınıza takıp takamayacağınız ya da bir profesyonele ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz. Geniş bilgilere sahip bu kılavuz lastik takmaaçısından ihtiyacınız olan asli bilgilerin tamamını sizlere sunmaktadır. Unutmayın, uzmanlarımız her zaman size yardımcı olmaya hazırdır ve dilediğiniz zaman onların tavsiyelerine başvurabilirsiniz.
Lastik ebatları ve boyutlarına ilişkin açıklama
Tüm lastiklerin dış yanaklarında bir dizi bilgi kaydedilir. Lastikler standartlaştırılmış bir dizi sayı biçiminde kodlanmıştır ve yeni lastik takarken bu bilgilere ihtiyaç duyarsınız. Bu sayıların ilk üç bölümü lastiklerin ebadına karşılık gelir ve üç ölçümden oluşmaktadır.
Örneğin: 205 - 50 - R16
●205 lastiğin milimetre cinsinden genişliğine karşılık gelir
●50 en-boy oranına karşılık gelir – lastiğin yanak yüksekliği ile genişliği arasındaki orandır ki bu değer daha sonradan yüzde olarak ifade edilmektedir.
●R16 lastiğin iç jantının inç cinsinden çapına karşılık gelir.
Sonraki sayı seti, lastiğin yük endeksi ve hız sınıfı ile ilgilidir.
Örneğin: 99H
●99 lastiğin yük endeksinin gösterimidir – bir lastiğin yük taşıma kapasitesini ifade eder. Bu sayı ne kadar büyükse yük taşıma kapasitesi de o kadar yüksektir.
●H hız sınıfına karşılık gelir – lastiğin tam yükte maksimum hızını ifade eder.
Bu sayıların son bölümünü görmezden gelmeye yatkın olabilirsiniz ancak güvenlik açısından bu sayılar en az yük endeksi kadar önemlidir ve lastiğin hız sınıfı da ebadı gibi doğru olmalıdır. Ağırlığın dört teker arasında eşit olarak dağıtılması için her bir lastiğin aynı yük kapasitesinde olması gerekir. Aracınızın izin verdiği hız sınıfının bilincinde olmanız, bir harflik farkın yaklaşık 10 km/sa hızı temsil ettiği bu sınıflandırmada, lastiğinizin güvenli durumunu koruyabileceği maksimum hızı bilmenize olanak verir.
Bu sayı dizisi çok önemli bilgiler içermektedir, bu nedenle lastik satın almaya ya da lastik taktırmaya giderken daima eksiksiz bir şekilde not edin.
Lastikleri kendi başıma takabilir miyim yoksa bir profesyonele mi ihtiyacım var?
Patlayan lastiğinizi kendi başınıza rahatça değiştirebilirsiniz ancak iş aracınıza lastik takmaya geldiğinde çok büyük bir fark vardır. Bunun nedeni teknik bilgi gerektirmesidir, bu nedenle işi uzmanlarına bırakmak daha iyi olur. Lastik takma, işin doğru yapılması amacıyla çok özel aletler gerektiren hassas ve zorlu bir prosedürdür.
Lastikleri bir profesyonel taktığı zaman, balans, lastik basıncı ve supapların değiştirilmesi gibi diğer önemli faktörler de göz önünde bulundurulur. Lastiklerin takılmasında, bazı yasal standartlara ve üreticiler tarafından tanımlanmış teknik özelliklere uygun hareket edilmesi gerekir. En önemlisi, bu işlemleri kendi başınıza yapmaya çalışmanız, lastiklerin düzgün takılmaması sonucunda yolda çekiş gücü kaybına, direksiyon hakimiyetinin düşük olmasına ve hatta lastik patlamasına neden olabilecek sorunlara yol açabilir. Lastik satın alırken veya lastik takarken yardım almak için bizden bir randevu alın