Lastik satın alma ve bilmeniz gerekenler
Lastik satın alma ve bilmeniz gerekenler
Lastikleriniz biraz kabak, aşınmış ya da eski mi? Bu durumda yeni lastik satın almayıdüşünmeye başlamanız gerekir. En iyi lastikleri seçmek için ihtiyacınız olan tüm detaylar üzerinde çalışmak neredeyse imkansız gibi görünebilir. Ancak, gözünüz o kadar da korkmasın. Bu kullanışlı kılavuz bilmeniz gereken her şeyi açık bir şekilde size sunacak. Böylece kendiniz ve aracınız için en iyi kararı verebileceksiniz.
Lastiklerinizi ne zaman değiştireceğinizi bilmek
Konu lastiklerinizi değiştirmek olduğunda, bir patlama ya da hasar sonucunda bunun mutlaka gerekli olduğu zamanlar olabilir. Doğal olarak, bu tür durumlarda sizin ve yolda bulunan diğer kişilerin güvenliği açısından bir risk oluşturmaması amacıyla mümkün olan en kısa sürede bu sorunu çözmeniz gerekir. Kaçınılmaz olduğu zamanlar haricinde, lastiklerinizin diş derinlikleri azaldığında da değiştirmek için en uygun zamandır. Yeni lastikler asla uzun süreyle yeni kalmaz ve kullanıldıkça yeni lastiğinizin dişleri aşınır. Diş derinliğinin yasal sınır olarak belirlenen 1,6 mm değerinden düşük olmaması amacıyla düzenli kontroller yapmanız gereklidir. Michelin lastikleri kullanışlı bir kontrol sistemine sahiptir, böylece değişim zamanının yaklaştığını bilirsiniz. Lastik sırtında bulunan Michelin Adamını bulduğunuzda lastik dişleri arasındaki çıkıntıları görürsünüz. Yüzeyde bulunan kauçuk, bu çıkıntı ile aynı seviyede ise 1,6 mm sınır değerine yaklaştığınızı gösterir. Alternatif olarak 50 kuruş testini kullanın. Lastik dişlerinin derinliğinin en düşük olduğu bölüme bir bozuk para sokun. Alt dış çerçeveyi görüyorsanız lastiklerinizin değiştirilmesi gerekebilir.
Aslında en iyisi profesyoneller tarafından kontrol edilmesidir.
Aracınız için en iyi lastikleri seçme
Aracınızın türünü dikkate alın. Kompakt sınıf, SUV ya da hibrit bir aracınız mı var? Aracınızın türü ne satın almanız gerektiği konusunda önemli bir rol oynar. Çeşitli araçlar farklı lastikler gerektirir ve doğru lastikleri satın almanız hem yol güvenliği hem de cüzdanınız açısından önemlidir. Ancak bir seçeneğe karar vermeden önce dikkate almanız gereken birkaç şey bulunmaktadır.
Lastik ebadı
Lastik ebadınızı bilmek lastik satın almanın yarısını tamamlamaktır.Bu bilgiye sahip olduktan sonra, aramayı daraltmak çok daha kolay olur. Tüm lastiklerin yanaklarında, tam ebatlarını ve teknik özelliklerini detaylı bir şekilde veren bir dizi sayı ve harf kazınmıştır. Örneğin, yanağında 255/55 R18 105 V yazan bir lastik aşağıdakileri ifade etmektedir [1] :
· 255 - Milimetre cinsinden lastik genişliği
· 55 - Lastik en-boy oranı. Yüksekliğin kesit genişliğine oranı. Yükseklik/Kesit = %55
· R - Konstrüksiyon = Radyal
· 18 - İnç cinsinden iç çap
· 105 – Yük endeksi. Maksimum Yük = 925 kilogram (kg)
· V – Hız endeksi. Maksimum Hız = saatte 240 kilometre (km/sa)
Hız endeksinin, kıta Avrupasında kullanılan kilometre bölü saat (km/sa) değerine karşılık geldiğini unutmayın. Bunun sonucunda, ilk başta mil bölü saat olarak düşünüldüğünde hız sınıflandırmaları arasında geçiş yapmak çok anlamlı gelmeyebilir. Her zaman lastikleriniz aracınızın maksimum hızına uygun olmalıdır. Herhangi bir bilgi hakkında halen emin değilseniz aracınızın el kitabına ya da satış noktalarımızdan birine başvurabilirsiniz. Ayrıca sizden marka, model, üretim yılı, motor hacmi ve aracınızla ilgili diğer detayları girmenizi isteyecek çevrim içi lastik seçimi uygulamamızı da kullanabilirsiniz. Verileri girdiğinizde aracınızın teknik özelliklerine uygun tavsiye edilen lastikleri göreceksiniz.
Lastik etiketleme
2012 yılından itibaren tüm lastikler, beyaz eşyalarda bulunana benzer bir etiketleme sistemi kullanılarak satılmaktadır. Bu etiket üç bölüme ayrılmıştır ve yeni lastik satın alırken seçim yapmanızı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Yakıt ekonomisi – A en iyi ve G en kötü değer olmak üzere, sınıflandırma A ile G arasında yapılmaktadır. Aracın lastikler üzerinde giderken ne kadar enerjinin kaybedildiğini tanımlar. Lastikler aracın yakıt tüketiminin %20’sinden sorumludur ve en iyi ile en kötü sınıflandırma arasındaki fark yaklaşık %7,5 olabilir.
· Islak yolda yol tutuşu – A en iyi ve G en kötü değer olmak üzere, sınıflandırma A ile G arasında yapılmaktadır. Islak yolda frenleme mesafesini belirtir. 60 km/sa hızla giderken duruş mesafesinde, her bir sınıflandırma arasında yaklaşık 2,5 metre (m) fark bulunmaktadır. "A” sınıfı bir lastik ile "F” sınıfı bir lastik arasındaki fark 18 m değerine kadar çıkabilir.
· Gürültü – sınıflandırma üç ses dalgasına sahip bir hoparlör gibi yapılır ve lastiğinizin dış ortamdaki gürültüsü ile ilgilidir. Bir ses dalgası kesintiye uğrarsa gelecekte uygulamaya girecek mevzuatın üç veya daha fazla desibel altına düşülür. İki ses dalgası, mevcut ve gelecekte yürürlüğe girecek mevzuata uygun olduğu anlamına gelirken, üç ses dalgası mevcut mevzuata uygun, ancak gelecekte yürürlüğe girecek olan uygun değil demektir.
Lastik fiyatlarını karşılaştırırken bu bilgileri kullanabilirsiniz. Bir profesyonelin tavsiyelerine da başvurmanız gerekir.
Böylece, aracınız için en iyi lastiklerialabilirsiniz.
Lastik türü
Üç farklı türde lastik bulunmaktadır: yaz, kış ve dört mevsim. Yaşadığınız yer ve yıl boyunca aracınızı kullandığınız koşullar, bu üç türden hangisinin sizin için en avantajlı olacağını belirleyen unsurlardır. Yaz ve kış mevsimleri arasında büyük farklılıklar oluyorsa sizin için bir set yaz ve bir set kış lastiği yatırımı yapmak en iyi seçenek olabilir.
· Yaz lastikleri – sert bir kauçuk bileşenden imal edilmiştir ve hava sıcaklığının yedi derece Santigrat değerinin üzerinde olduğu sıcak ve kuru yol koşullarına en uygun lastiktir. Bu lastikler, yol tutuşunu iyileştirecek şekilde yüksek sıcaklıklarda yumuşamak üzere tasarlandıkları için viraj alırken sürüş hakimiyetini ve frenleme mesafesini iyileştirirler. Ayrıca bir litre yakıtla daha fazla yol gidilebilmesini sağlarlar.
· Kış lastikleri – düzenli aralıklarla donma derecesinin altına düşülen soğuk havalar için en uygun lastiktir. Daha geniş ve daha derin kauçuk malzemeye sahiptirler; derin diş desenleri karlı, buzlu, ıslak ve çamurlu yüzeylerde daha iyi çekiş kontrolü sağlar. Kış aylarında kullanıma uygun olduklarını göstermek üzere Üç Zirveli Dağ ve Kar Tanesi simgesi bulunur.
Zorlu kış koşulları yaşanan bazı ülkelerde kış lastiklerini kullanmak zorunludur. Ancak her zaman iki set lastik satın alınması gerekmez.
· Dört mevsim lastikler – yıl boyunca size en iyi performansı sağlamak için sezonluk teknolojileri bir arada sunar. Aslında, kış koşullarına ve eksi beş derece Santigrat değerine kadar soğuk havaya dayanıklı bir yaz lastiğidir.
Bu lastik türleri, bir yaz lastiğinden beklediğiniz sürüş hakimiyeti, kullanım ömrü ve güvenliğinin yanı sıra bir kış lastiğinin çekiş gücünü ve frenleme mesafesini de sağlar. Kış aylarında aşırı soğuk olmayan bir yerde yaşıyorsanız bu durumda Michelin CrossClimate gibi bir dört mevsim lastik iyi bir seçenek olabilir. Bu lastikler, ikinci bir lastik setini saklayacak alanınız olmaması halinde de bir seçenek olabilir.
Sürüş koşulları
Bu koşullar yukarıda bahsedilen noktalar açısından bağlayıcıdır ve ayrı bir bölümde açıklanmaktadır. Aracınızı genellikle şehir içinde mi yoksa otoyollarda mı kullanıyorsunuz? Şehir içinde kullanımda, lastiklerin hem kuru, hem de ıslak yol koşullarında mükemmel frenleme mesafelerine sahip olmaları gerekir. Şehir içinde sık aralıklarla durup kalkmalar nedeniyle lastikler üstün yakıt ekonomisi ve uzun kullanım ömrü sunmalıdır. Öte yandan, aracınızı genellikle ana yollarda ve otoyollarda kullandığınızda, lastikleriniz hem kuru hem de ıslak yol koşullarında, yüksek hızlarda mükemmel frenleme mesafelerine sahip olmalıdır. Ayrıca konfor, denge ve yola tutunma sağlamaları da gerekir.
Uyumsuz lastikler
Dört lastiğinizin hepsini birden değiştirmeniz gerekmeyen durumlar olabilir. Bu durum bir patlama ya da hasar sonucunda olabilir veya tasarruf yapmak amacıyla aracınıza tam uygun olmayan ucuz lastikleri denemek isteyebilirsiniz. Ancak bu tavsiye edilmez. Her zaman her iki aksta da uyumlu lastikler kullanmanız gerekir. Uyumlu lastik, aynı markadan aynı lastikler olması anlamına gelmez. Aracınızın ihtiyaçlarına uygun lastikler olması yeterlidir. Uyumsuz lastikler hız göstergesinde hatalı gösterimlere neden olabilir. Frenleme mesafesini etkileyecek şekilde, ne kadar hızla gittiğinizin farkına varamayabilirsiniz. Ayrıca aracınızın hakimiyeti de olumsuz etkilenir ve yüksek hızlarda denge sorunu yaşanabilir.