Kış Lastiğinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Kış Lastiğinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Kış Lastikleri, Satın almadan önce bilmeniz gerekenler
Kar, buz ve şiddetli yağmur; tehlikeli koşullarda sürüş yapmak en yetenekli motorcuları bile genellikle endişelendirir. Kış lastiklerinintakılması sürüş güvenliğini artırır ve aradığınız çözüme yanıt olabilir. Maliyetli bir satın alma yaptığınızda önemli bir finansal yükümlülük altına girdiğiniz için bütçenizi ayırmadan önce, kış lastiklerini takmanın artıları ve olası eksileri hakkında mümkün olduğunca fazla pratik bilgiye ihtiyaç duyarsınız. Aracınız için kış lastikleri satın almadan önce ihtiyacınız olan her şeyi kesinlikle bulabileceğiniz bu kılavuzu anlamak oldukça kolaydır. Keşfedin:
● Kış lastiklerinin normal lastiklerden farkları tam olarak nedir?
● Yasalar kış lastikleri hakkında ne diyor?
● Kış lastiklerinden avantaj sağlayıp sağlayamayacağınıza nasıl karar verebilirsiniz?
● Kış lastiklerinin maliyeti ne kadardır ve bunun karşılığında ne kadar tasarruf sağlayabilirler?
● Kış lastikleri ne zaman kullanılmalı ve ne zaman değiştirilmeli?
Ayrıca, piyasada bulunan kış lastiklerine alternatif ürünlere de bir göz atın. Kişisel lastik tavsiyesi almak için bir randevu almak üzere bizimle irtibata geçin.
Kış lastiği nedir: Yaz lastikleri ile kış lastikleri arasındaki başlıca farklar
Kış lastikleri soğuk hava koşullarında daha iyi yola tutunma ve çekiş sağlayan, özel olarak tasarlanmış lastiklerdir. Soğuk hava koşulları, hava sıcaklığının yedi derece Santigrat değerinin altına düştüğü tüm zamanlar olarak değerlendirilir. Bu düşük hava sıcaklıklarında, kış lastiklerisadece çekiş açısından değil, aynı zamanda viraj alma ve frenleme sırasındaki yola tutunma ile de normal lastiklerden daha iyi performans sağlar.
Kış lastikleri söylenildiği kadar iyi iş çıkarıyor mu? Hava sıcaklığı 7 derece Santigrat değerinin altında olduğunda, hem ıslak, hem de kuru yol koşullarında daha üstün yola tutunma sağladıklarından, sadece kar ya da buz üzerinde aracınızın kaymasını önlemekle kalmazlar. Normal lastikler ile kış lastikleri arasındaki testler* 5 derece Santigrat hava sıcaklığında ıslak yolda 100 km/sa hızla giderken yapılmıştır. Normal "yaz” lastikleriile duruş mesafesi 70,5 metre olarak tespit edilmişken, kış lastikleri ile duruş mesafesi 65,7 metreye düşmüştür.
Bunun nedeni, normal lastiklerin hava soğuduğunda sertleşmeleri ve bu nedenle duruş mesafelerinin uzamasıdır. Ayrıca, ıslak yolda kayma riski de daha fazladır. Kış lastikleri, düşük hava sıcaklıkları ile kar ve buz gibi zorlu koşullara rağmen esnekliği garanti eden eşsiz bileşenleri sayesinde verimli çalışır.
Kış lastiklerinde kullanılan daha yumuşak kauçuk, asfalt yolda yola tutunmayı iyileştirirken, bu lastikler normal lastiklere göre daha derin ve geniş dişlere de sahiptir. Daha güçlü yol tutuşu ve denge için diş blokları arasında oluk adı verilen küçük kanallar bulunmaktadır.
Kış lastiklerinde iki tür sembole rastlayabilirsiniz: M+S harfleri ve Üç Zirveli Dağ ve Kar Tanesi işareti. Her ne kadar M+S lastiğin karda ve çamurda daha üstün sürüş hakimiyeti sağladığını belirtse de bu işaret zorunlu bir performans testi ile ilişkili değildir ve dört mevsim lastiklerde de görülebilir. Ancak Üç Zirveli Dağ ve Kar Tanesi (3PMSF - Three Peak Mountain Snowflake) sadece kış lastiklerinde görülebilir. Bu sembol, lastiğin kar üzerindeki minimum performans gerekliliklerini belirleyen AB yönetmeliği koşullarını başarıyla karşıladığı anlamına gelmektedir. İşte bu yüzden, MICHELIN gibi saygın lastik üreticileri, kış koşullarında ve karda sürüş sırasında 3PMSF işaretine sahip lastikleri tavsiye etmektedir.
Kış Lastiği Başlıca Özellikleri:
● Yedi derece Santigrat değerinin altındaki hava sıcaklıklarında en iyi performansı verir
● Karda ve buzda çekiş gücünü maksimuma çıkarmak için tasarlanmıştır
● Daha derin ve geniş dişlere sahiptir
● Diş blokları arasında kanallar bulunmaktadır
● Üç Zirveli Dağ ve Kar Tanesi işareti ile tanımlanır
Kış lastikleri hakkında hangi yasalar bulunmaktadır?
Birleşik Krallıkta, sürücülerin araçlarına kış lastiği takma yükümlülükleri bulunmamaktadır. Ancak yurt dışına çıkıldığında, çeşitli ülkelerde farklı kurallar bulunmaktadır. Bu nedenle, hangi Avrupa ülkelerinde kış lastiğikullanılması gerektiğini önceden kontrol ediniz. Birçok ülkede kullanımın yasalarca zorunlu kılındığını göreceksiniz.
Avusturya’da, koşullardan bağımsız olarak, Kasım ayından Nisan ayının ortalarına kadar kış lastiğikullanımı zorunludur. Aksi takdirde 5.000 avro ceza alırsınız ve aracınız trafikten men edilir. Benzer şekilde, İsveçli sürücüler de Aralık ayından Mart ayının sonuna kadar kış lastiğitakmak zorundadır. Almanya’da, kış hava ve yol koşullarında kış lastiklerinin kullanılması zorunludur.
Kış lastiklerinin takılması konusunda sürücülere zorunluluk getirmeyen İsviçre, İtalya, Bulgaristan ve Andorra gibi ülkelerde ise aracınız karda seyahat etmeye uygun donanıma sahip olmadığı gerekçesiyle "trafiği engellediğiniz” için yine de ceza alabilirsiniz.
Birleşik Krallıkta kış lastiklerinindörtlü set olarak takılması yasal bir gereklilik olmamasına rağmen, güvenlik gerekçesiyle tavsiye edilmektedir. Farklı özellikte lastiklerin birlikte kullanılması aracınızın dengesinde sorunlara yol açabilir, bunun sonucunda viraj alırken ve patinaj sonrasında tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. (BÖLGESEL MEVZUATA GÖRE UYARLAYIN)
Kış lastiklerine ihtiyacınız olup olmadığına nasıl karar verirsiniz?
Kış lastikleri yılın soğuk aylarında aracınızın performansını yükseltir ancak bu lastiklere yatırım yapıp yapmamanız bazı faktörlere bağlı olabilir. Aracınızı nasıl sürdüğünüz ve yaşadığınız yerin koşulları dikkat edilmesi gereken en önemli iki konudur.
● Aracınızı ne sıklıkla kullanıyorsunuz?
● Sürüşünüzün büyük bir kısmını nerede yapıyorsunuz? Ör. otoyollarda mı yoksa ara caddelerde mi?
● Kırsal alanda mı şehirde mi yaşıyorsunuz?
● Ülkenin yaşadığınız bölgesinde hava koşullarının genellikle nasıl olması bekleniyor?
● Genellikle gündüzleri mi araba kullanırsınız yoksa geceleri de sürüşe çıkar mısınız?
● Aracınızla yurt dışına çıkar mısınız?
Kar veya buzlu yollar ile yağışlı hava koşulları beklenen bölgelerde kırsal alanlarda yaşayan sürücülerin kış lastiklerine kesinlikle ihtiyaçları vardır. Ancak, düzgün yollara sahip bir şehir içinde yaşıyorsanız bu artık profesyonel bir seçim haline gelmektedir.
Kış lastiklerinin maliyetlerinin hesaplanması
Kış lastiklerinin maliyeti aracınıza ve lastik ebadına göre farklılık gösterir. Bazı lastik üreticilerinin internet siteleri, aracınız için doğru lastikleri daha kolay bulabilmeniz için aracınızın markası, modeli, motor gücü ve lastik ebadı gibi özelliklerini girerek arama yapmanıza olanak vermektedir.Uzmanlarımız/çevrim içi lastik seçimi uygulamamız da doğru kış lastiğini bulmanıza yardımcı olabilir. BAĞLANTI
Maliyet açısından dikkate alınması gereken diğer faktörler arasında, yılda iki kez lastik değişimi yapmamak için ikinci bir jant seti satın almanız ya da uygun bir garajınız ya da saklama alanınız olmaması halinde, çıkan lastiklerinizin bir "Lastik Otelinde” saklanması için yapacağınız ödeme bulunur.
Olası takma maliyetlerinin üzerine, stepne lastiğiniz olması için dört yerine beş lastik satın almanız gerektiğine de dikkat edin. Üç kış lastiği ile birlikte bir normal lastik kullanılması, yol tutuşu farklılıkları nedeniyle aracınızın direksiyon hakimiyetinde ciddi sorunlara neden olabilir.
Kış lastiği güvenlik püf noktaları
Kışa hazırlıksız yakalanmamak için kış lastiklerinizi soğuk havalar başlamadan önce satın almanız daha iyidir. Hava sıcaklıklarının yedi derece Santigrat değerinin altına düşmesi beklenen tarihten hemen önce bu lastikleri aracınıza takmanız gerekir. Hava sıcaklığının yedi derece Santigrat değerinin üzerinde olması durumunda, kış lastiklerinin performansının normal lastiklerden daha kötü olacağını unutmayın. Bu nedenle bu lastikleri ne çok erken ne de çok geç takın. Hava koşullarına bağlı olarak, kış lastikleri için en uygun zaman genellikle Ekim ayının ortalarından Nisan ayının ortalarına kadardır.
Sadece yılın yarısında kullanıldıkları için kaliteli bir kış lastiği setini dört beş yıl kullanabilirsiniz. Yasal olarak bir lastiğin diş derinliğinin en az 1,6 mm olması gerekir. Bazı üreticiler yola tutunmanın daha iyi olması için soğuk aylarda daha fazla yüksek diş derinliklerine sahip lastikler önerse de MICHELIN Alpin 6 lastikleri gibi bazı lastikler, tamamen aşınıncaya kadar iyi performans düzeyini (frenleme, çekiş, hızlanma) korumaktadır. Bu nedenle lastiklerin, diş derinlikleri 1,6 mm olduğunda değiştirilmesini tavsiye etmektedirler. Bu özellikleri ile sadece tasarruf yapmakla kalmazlar, aynı zamanda çevre dostudurlar.
Tüm lastiklerde olduğu gibi, hasar olup olmadığını tespit etmek için düzenli olarak lastiklerinizi gözle kontrol etmeniz gerekir. Lastik basıncının ayda bir kez ya da uzun bir yolculuğa çıkmadan önce, üreticinin tavsiyelerine uygun biçimde kontrol edilmesi gereklidir.
Kış lastiklerine alternatifler: Dört mevsim lastikler ile kış lastiklerinin karşılaştırması
Daha zor aşınan, ancak takılması da daha zor olan kar zincirleri, bir acil durum çözümü olarak da kullanılabilir. Kış lastiklerinin aksine, bu yöntem kısa süreli sağanak şeklinde kar ve dolu yağışları için tasarlanmıştır ve kış koşullarında genel amaçlı kullanıma uygun değildir. Ucuzdurlar ancak sadece gönül rahatlığı ile kullanılabilecek geçici bir alternatif olabilirler.
Bir başka seçenek, hem yaz hem de kış koşullarında verimli olması için tasarlanmış dört mevsim lastiklerideğerlendirmektir. Kuru yollarda yaz lastiği gibi fren yapabilirken, ıslak ve soğuk hava koşullarında iyi bir yol tutuşu da sağlarlar. Ancak tehlikeli koşullarda, kış lastikleri kadar verimli değildirler. Bu yüzden, kendi sürüş tarzınız önem taşır. Karlı ve buzlu kış koşullarında nadiren araç kullanıyorsanız MICHELIN’in CrossClimate lastikleri gibi lastikler ihtiyacınız olan performansı size sunabilir. Gündelik araç kullanımınız sırasında daha zorlu koşullarla karşılaşıyorsanız örneğin MICHELIN Alpin ürün serisi gibi kış lastikleri mükemmel bir seçim olur.
1.
*Testler bağımsız bir yol güvenliği kuruluşu olan TyreSafe tarafından yapılmıştır