2024 Jant ve Lastik Seçimi

2024 Jant ve Lastik Seçimi

Jantınızı Sadece Görsel Güzellik İçin Seçmeyin

 

Aracınıza özel lastik ve jant koymak, yeni araba almışcasına size sürüş keyfi ve performansı kazandırabilir.

Ancak günümüz otomobilleri için lastik ve jant seçmek, eski model araçlara kıyasla şu anda mevcut olan çok çeşitli lastik tipleri göz önüne alındığında, eskisinden çok daha karmaşıktır.

Satın almadan önce, tekerlek ve lastik ölçünüzü değiştirmenin getirdiği travmalar hakkında bilmeniz gerekenler var. Seçimleriniz kullanımınızı etkileyebilir. Bazı araçlarda tüm mevsim çekişlerin de farklılıklar vardır.

Ayrıca hangi fitil lastiklerinin aracınıza uygun şekilde monte edilebileceği anlamına gelen temel bir donanım anlayışına sahip olmak da iyidir. Bilmeden, aracın boşluğunu etkileyebilecek, titreşim sorunlarına neden olabilecek ve sürüş kalitesini değiştirebilecek bir kurulum riskini alırsınız. Yanlış paket, çamurluklarla, iç çamurluklarla, bağlantı çubuklarıyla, fren balataları ve diğer süspansiyon parçalarıyla temasa neden olabilir.

İşte sürüş hedeflerinize ve aracınıza doğru bir şekilde uyacak tekerlek lastiği paketlerini seçme hakkında bilmeniz gerekenler.



İlk olarak, Bazı Teorik Bilgiler: Tekerlekler ve Jantlar Aynı mı?

İnsanlar genellikle tekerlekleri ve jantları aynı şey olarak görürler. Jant aslında tam tekerleğin bir parçası. Tekerleğin en dış kısmı. Lastiği destekler ve hava geçirmeyen bir conta oluşturur.

Tekerlek bütün aksamı ifade ediyor. Makaralı metal bir disktir ve bijon somunları veya bijon cıvataları olarak adlandırılan bağlantı elemanlarının tekerleği aracın göbeğine bağladığı belirli bir cıvata düzenine (deliklerin düzeni) sahiptir.

 

Jant ve tekerlek bir ünite olarak ya da çok parçalı bir montaj olarak imal edilebilir. Bu yazımızda sizler için, lastiğin ve jantın bir birim olduğunu varsayalım ve bunu tekerlek olarak adlandıralım.



Özel Tekerlek Seçme Donanımınızı Bilin

Herhangi bir araç, uygun olacak şekilde birkaç inç boyutunda jant / lastik çapı boyutlarına sahip olacaktır. Bu, görünüm ve performans için tekerlek boyutunu kişiselleştirmek istediğinizde size biraz esneklik sağlar.

Tekerlekler, inç,  çap ve jant genişliği ile ölçülür. Tekerlek çapı, tekerleğin merkezden inç cinsinden genişliğidir. Jant genişliği, boncuk koltuğundan boncuk koltuğuna kadar olan ölçümdür (tekerleğin başından ne kadar baktığı). 

Aracınıza uygun lastik ve lastik paketlerini bulmak için, tekerlek çapını, lastik genişliğini ve lastik boy oranını toplayarak başlayın.

1. Tekerlek çapınızı bulun.

İki boncuk yuvası arasındaki mesafe, lastiğin kenarlarının tekerlek üzerine sıkıca sarıldığı düz noktalardır. .

2. Mevcut lastiklerinizin genişliğini bulun.

Lastik genişliği, lastik kafasına bakarken yandan yana milimetre (mm) cinsinden ölçümüdür. 

Bu ölçümün genellikle milimetre cinsinden verildiğini not edersiniz. Öyleyse, inç cinsinden dönüştürmek için Lastik Boyutu Hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

3. Lastiğinizin en boy oranını bulun.

En boy oranı bir yüzdedir. Lastik genişliğine göre bölünmüş yan duvar yüksekliği. Daha spesifik olarak, lastik genişliğinin yüzdesi olarak ifade edilen lastik jantından lastik sırtının üstüne kadar ölçülen yan duvarın yüksekliğidir. 

En boy oranındaki bir değişiklik, genellikle lastik yanağının yüksekliğinin değiştiği anlamına gelir. Bu, sürüş performansı farklılıklarına neden olur.



Tekerlek Boyutu ve Sürüş Hedefleri

Bu üç ölçümle, aracınız üzerinde hangi lastik tekerlekli paket boyutlandırmanın işe yaradığına dair bir temeliniz var. Şimdi sürüş hedeflerinizi ve stil tercihlerinizi göz önünde bulundurun.

Diyelim ki sadece size özgü yapmak için bir aracı kişiselleştirmek istiyorsunuz. Tamamen estetik ile ilgileniyorsanız, ancak mevcut sürüş performansınızı değiştirmek istemiyorsanız, kolay: Aynı boyutta tutabilirsiniz.

"Daha iyi hızlanma ve viraj almak istiyorum.”

Araba kullanmayı seviyorsanız ve performans geliştirmeleri arıyorsanız, satış sonrası jantlar bir rol oynayabilir. Daha büyük çaplı bir tekerlek seçmek, lastiğin yan duvar yüksekliğini azaltır. Daha yüksek stabilite ve daha iyi viraj alabildiğinizi fark edeceksiniz. Peşinde olduğunuz o yüksek profilli stile kavuşacaksınız. Doğru yapıldığında, daha büyük tekerlekler ivmeyi artırabilir ve fren mesafesini azaltabilir. Daha fazla yol geri bildirimi hissedeceksiniz.

Daha büyük çaplı jantlar ayrıca daha kısa lastik ömrü ve geleneksel boyutlardan daha yüksek fiyat noktaları anlamına gelebilir. Kaldırımda çok daha fazla çarpma hissedebilirsiniz. Tam boyutlu toplama kamyonlarında, daha büyük bir lastik ve jant paketi, daha önce olduğu gibi bir dönme yarıçapı elde edemeyeceğiniz anlamına gelebilir.

Kamyon sahipleri için bir başka husus ağırlık olabilir. Hafif kamyonlar ve SUV'lar için maksimum artı boyutu jant lastik paketi, seçtiğiniz jantın tipine bağlı olarak kurulumu ortalmadan daha ağır yapabilir . Daha ağır bir kurulum, süspansiyon ve fren aşınmasının artmasıyla birlikte daha uzun durma mesafeleri anlamına gelebilir.

"Sportif görünümlü bir şey istiyorum ama yine de en yumuşak sürüşü istiyorum.”

Küçük jantlar daha yüksek en boy oranına sahip lastiklerle monte edilmiştir, bu da daha az yol geri bildirimi ile daha konforlu bir sürüş sağlar. Daha uzun yanak lastikleri ile köşeleri döndürdüğünüzde daha esnek hissedersiniz ve kullanımda bir fark görebilirsiniz. Bu tür paketler çukurlar, hızlı çarpmalar ve döküntüler gibi etkileri daha iyi yönetir ve tekerlekleri hasardan korur.

Bazı tekerlek yüzeylerinde , yoldaki kışın buz çözücü kimyasalların bir etken olduğu iklimlerde daha fazla bakım yapılması gerekir. Satın almadan önce bakımı sorduğunuzdan emin olun.



Tekerlek Artı Boyutlandırma Açıklaması

Tekerlekler için alışveriş yaparken bazı standart boyutlandırma terimleriyle karşılaşırsınız. Orijinal ekipman temel tekerlek ölçüsüdür. Fabrikadan araçta standart olarak belirlenen boyuttur.

 

Artı boyutlandırma , tekerlek çapını artırdığınızda gerçekleşir. Eksi boyutlandırma , daha küçük bir çarkın içine girdiğiniz anlamına gelir. Artı 1 boyutlandırma , tekerlek çapını bir inç arttırıyor. Eksi 2 boyutlandırma , tekerlekleri iki inç kadar küçültüyor.

Ayrıca tekerlek çapını aynı tutabilir, ancak daha düşük profilli bir lastik monte edebilirsiniz (diş genişliği genişler, en boy oranı değişir, ancak yan duvarın yüksekliği aynı kalır). Buna Plus 0 boyutlandırma denir .

Aşağıda, farklı boyutlardaki iki lastik tekerlekli paketin aynı araçta nasıl göründüğünün bir karşılaştırması verilmiştir.

 

Tekerlek Ofseti ve Geri Atlamayı Göz Ardı Etmeyin

Ofset ve geriye doğru silme bu iki husus mükemmel jant-lastik paketi için aramanız sırasında görmeniz muhtemeldir. Uygun oturması için kritik öneme sahiptirler.

Çok fazla ayrıntıya girmeden ofset ve backspacing, yeni paketin tekerleklerinize tam olarak oturması için yeterli alan olduğundan emin olun, böylece hiçbir şey frenleme bileşenlerinizi ve süspansiyonunuzu etkilemeyecek, kaportaya sürtmeyecek, dönüşlerde ve fren yaparken dengesiz olmayacak.



Bir tane daha tekerlek boyutlandırma sorunu: Cıvata desenleri

O tekerlekleri henüz satın almayın. Cıvata düzeninin ne işe yarayacağınıda öğrenmemiz gerekir.

Cıvata deseni, satın aldığınız tekerleklerde kaç tane delik deliği olduğu ve ne kadar uzakta olduklarıdır. Aracınızla uyumlu olması gerekir, bu yüzden pabuçları süspansiyonunuzdaki saplamalar ile eşleşir.

Tekerlek açıklamalarında cıvata modellerini arayabilirsiniz, ancak aracınızın beş pabucu olması nedeniyle, beş pabuçlu tekerleğin tamamının sığacağı anlamına gelmez. Günümüzdeki araçlarda, genellikle dört ila sekiz pabuçlu, çoklu cıvata düzeni olanakları vardır. Ve sayıya bağlı olarak, pabuçları arasında farklı ölçüm yolları vardır.

Beğendiğiniz tekerlekler doğru cıvata düzenine sahip olsa bile, uymama ihtimali vardır, bu yüzden satın almadan önce bu konuda cevaplar alın.



Satın Almadan Önce Yeni Tekerleklere Uygun Test

Sürüş ve aracınız için hangi tekerlek ebatlarının, cıvata desenlerinin ve stillerinin doğru olduğunu bulmanın kolay yolu bir uzmanla konuşmanız gerekmektedir. Çağlayan Rot Balans olarak yılların verdiği tecrübe ile sizlere profesyonel hizmet sunuyoruz

İyi bir lastik deposu tercihlerinizi göz önünde bulundurarak tüm sorunları hesaba katacaktır:

·         Uygun açıklık, böylece tekerlekler veya lastikler üstyapı, fren veya süspansiyon parçalarına sürtünmez

·         Lastik basıncı izlemesi ile uyumluluk

·         Uygun çekiş kontrolü ve stabilite

·         Doğru hızölçer ve kilometre sayacı okumalarının korunması

·         Lastikleri hız ve yük kapasiteleri içinde tutmak

·         Bu çivilendikten sonra, çekici bulduğunuz bazı seçenekleri seçebilir ve bunları neredeyse boyut olarak deneyebilirsiniz. Bazı lastik satıcıları, bir lastik paketinin markanıza, modelinize ve renkli aracınızda nasıl duracağını gösteren bilgisayar araçlarına sahiptir. Farklı duruş stillerine bakabilir, aracı kaldırabilir veya alçaltabilir ve artı ve eksi tekerlek boyutu seçeneklerinin nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

 

Seçimlerinizi daralttığınız zaman, büyük stoklara ve bilgili personele sahip olan lastik depoları daha sonra aracınızı bir asansöre yerleştirebilir ve ne istediğinizi tam olarak görmek için, istediğiniz jant ve lastik montajının nasıl göründüğünü size gösterebilir. Karşılaştırma için aynı anda monte edilmiş iki tekerlek kombinasyonunun görülmesine yardımcı olur.

Hangisiyle mutlu olduğunuza karar verdiğinizde, o gün yeni bir lastik ve lastik paketi ile yola çıkabilirsiniz.



Top 3 Özel Tekerlek Alış İpuçları

Satış sonrası lastik tekerleği kurulumunu seçmek, yalnızca istediğiniz bir tarzı seçmekten ibaret değildir. Fren sistemi bileşenlerinin uygun şekilde temizlenmesi, çamurluklar ve çamurluklar gibi gövde parçalarında potansiyel sürtünme, ofset aralığı ve cıvata düzenleri gibi konular göz ardı edilebilir.

Sürüş hedefleriniz de aynı derecede önemlidir. Gelişmiş kullanım ister misiniz? Diğerleri için bazı sürüş niteliklerini feda etmeye istekli misiniz?

Alışveriş yaparken bu üç ipucunu unutmayın.

  1. Çoğu SUV,  ve otomobil için satış sonrası paketin (jant ve lastik kombinasyonu) toplam çapı , orijinal ekipman kurulumunuzun toplam çapının yüzde 3 ila 8'i arasında olmalıdır .



  1. Düşük profilli bir görünüm için daha büyük bir tekerleği seçmek? Bir artı-boyutlandırma kuralı, lastik genişliğini 10 mm artırmak ve tekerlek çapındaki her bir inçlik artış için yan duvar yüksekliğini yüzde 5 ila 10 azaltmaktır.



  1. Yeni tekerlek satın almak eğlenceli olmalı. Planladığınız şeyi aldığınızdan emin olmanın en kolay yolu, iyi bir lastik satıcısıyla konuşmaktır .

Özel jantlar için nasıl alışveriş yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin Lastiksatinalda ki jantlar , alüminyum ve çelik ve daha fazlası.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.